تنگه هرمز، شاهراه طلای سیاه دنیا/ اینفوگرافی رویارویی ایران و امریکا در تنگه هرمز+مشتریهای نفت ایران

دیپلماسی - تنگه هرمز،آبراهی که خلیج فارس را به دریای عمان پیوند می‌دهد یکی از راهبردی‌ترین مسیرهای بین‌المللی کشتیرانی جهان است.

سیدصادق روحانی: اگرچه در طول تاریخ این تنگه اهمیت ژئوپلتیک زیادی داشته است اما نفت اهمیت آن‌را صد چندان کرده است. قرار گرفتن بزرگترین صادرکنندگان نفت دنیا در پشت دروازه‌های هرمز باعث شده تا این تنگه نه تنها برای همسایگانش که برای تمامی دنیا مهم باشد.

آمریکا که خود یکی از تولیدکنندگان نفت در دنیا است در اقدامی خارج از عرف دیپلماتیک و برای افزودن بر فشارها علیه کشورمان به دنبال ایجاد اجماع جهانی برای تحریم نفت ایران است. اجماعی که تا کنون شکل نگرفته است چرا که ایران به عنوان یک از بزرگترین صادر کنندگان نفت خام جهان نفت بسیاری از کشورهای جهان از جمله چین ، ژاپن ،ایتالیا، آلمان و... را تامین می‌کند.(پایین خبر)

برگزاری رزمایش ولایت نود توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اقتدار نیروهای مسلح کشورمان را در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان به نمایش گذاشت. در این رزمایش قدرت نظامی ایران به نمایش گذاشته شد و بسیاری از تجهیزات نظامی جدید و پیشرفته ارتش برای اولین بار آزموده شد. از سوی دیگر نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز قرار است به زودی رزمایش دیگری را در سواحل جنوبی کشور با تمرکز در تنگه هرمز برگزار کند. مسئولان نظامی و سیاسی کشورمان بار‌ها اعلام کرده‌اند که پیام این رزمایش‌ها نه تهدید است و نه جنگ طلبی بلکه صرفا می‌خواهند اعلام کنند که امنیت منطقه صرفا باید از طریق کشورهای منطقه تامین شود و نه نیروهای بیگانه. با این وجود بسیاری از تحلیل گران برگزاری این رزمایش را تهدید ایران برای بستن تنگه هرمز عنوان کردند. بسته شدن تنگه هرمز به معنی بسته شدن شاهرگ جهانی انرژی است. جدای آنکه تمامی نفت کویت و عراق برای ترانزیت از این مسیر می‌گذرد بخش عمده نفت عربستان سعودی و خود ایران نیز از همین آبراهه کوچک می گذرد.

با این وجود تحلیل گرانی که رزمایش ارتش را به تهدید ایران به بستن تنگه هرمز تعبیر کرده بودند بر این باور بودند که این حرکت ایران واکنشی به تحریم نفت و بانک مرکزی ایران از سوی غرب است به این معنی که اگر ایران نتواند نفت خود را صادر کند با بستن تنگه هرمز نخواهد گذاشت که سایر کشورها نیز نفت خود را صادر کنند و این به معنی یک بحران جدی جهانی خواهد بود و به طور مستقیم بسیاری از کشورهای جهان را درگیر خود خواهد کرد. نگاهی به مشتریان نفت ایران در جهان نشان خواهد داد که هر گونه تلاش برای اجماع برای تحریم نفت ایران بیشتر شبیه یک فکاهی است.


ایالات متحده آمریکا که در یک دهه گذشته دو جنگ بزرگ را در منطقه خاورمیانه و در دو کشور همسایه ایران به راه انداخته است پایگاه‌های نظامی متعددی در منطقه دارد که همه آن‌ها در تیررس سلاح‌های ایرانی قرار دارند. رزمایش‌های سپاه و ارتش نمایشگاه بسیاری از ادوات جدید نظامی ایران است. آمریکا و غرب خود می‌دانند که جنگ با ایران مانند جنگ عراق و افغانستان نخواهد بود و هزینه‌های بسیاری جدی‌تری را روی دست دنیا خواهد گذاشت. یادآور می‌شود قیمت نفت در بازار جهانی که پیش از جنگ‌های عراق و افغانستان تا مرز 8دلار کاهش یافته بود در خلال جنگ و حتی پس از آن سیر صعودی وحشتناکی داشت تا جایی که به مرز 150 دلار در هر بشکه رسید یعنی رشدی معادل 1875 درصد. طبیعی است که نه تنها جنگ که تهدید به بسته شدن تنگه هرمز قیمت نفت را تا چه میزان بالا خواهد برد. این موضوع یعنی تشدید بحران جهانی اقتصاد. احتمالا اگر آمریکا حتی بخواهد اقدام نظامی علیه ایران انجام دهد تنها خواهد بود. از سوی دیگر آمریکا سالانه میلیاردها دلار از بودجه نظامی خود را صرف پایگاه‌های نظامی اش در سراسر دنیا می‌کند. سرمایه‌هایی که با شعله یک آتش افروزی جدید به مخاطره خواهند افتاد.

شرکتهای ایتالیای، اسپانیایی و یونانی: تحریم نفتی ایران را اجرا نمی کنیم

دیپلماسی - بی بی سی خبر داد:


شرکتهای ایتالیایی، اسپانیایی و یونانی قراردادهای خرید نفت از ایران در سال جاری میلادی را تمدید کرده اند و برای همین به نظر می رسد فروش نفت خام ایران به اتحادیه اروپا دست کم در نیمه نخست امسال مشمول تحریمهای قریب الوقوع نشود.


بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکتهای ساراس، ای آر جی و ایپلوم ایتالیا، هلنیک یونان، و رپسول اسپانیا یا قراردادهای خرید نفت خام از ایران را یا تمدید کرده یا قراردادهای موجود برای سال 2012 را فسخ نکرده اند.


یک خریدار نفت برای یکی از پالایشگاه های ایتالیا به این خبرگزاری گفته است: "ما قرارداد دو ساله مان با ایران را حفظ کردیم. در حال حاضر، وضع به همان روال سابق است، ولی مسلما ما در حال بررسی جایگزینهای احتمالی هستیم. درخواست از سعودیها برای تولید نفت خام بیشتر، یکی از گزینه هاست."


بنا به گزارش رویترز، ایتالیا، اسپانیا و یونان روزانه 500 هزار بشکه نفت خام از ایران وارد می کنند و کل واردات اتحادیه اروپا از ایران 600 هزار بشکه است.


منابع دیپلماتیک به این خبرگزاری گفته اند که این سه کشور اروپایی که اقتصادشان دوران رکود بی سابقه ای را پشت سر می گذارد، می خواهند پس از تصویب تحریم نفتی ایران، برای 12 ماه معاف شوند تا گرانی احتمالی نفت هزینه سنگینی روی دست شان نگذارد.

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا